HOOFDHUIDPROBLEMEN

Gevoelige hoofdhuid

Een trekkende huid, irritaties, jeuk, een droog gevoel, roos en zelfs pijn zijn signalen van een gevoelige hoofdhuid. Mogelijke oorzaken zijn stress, vervuiling, een tekort aan voeding, blootstelling aan de zon, het langdurig dragen van een motorhelm, agressieve producten…

Als de symptomen slechts af en toe opduiken en u kan de oorzaak wegnemen, dan zou alles terug in zijn plooi moeten vallen op voorwaarde dat u zachte producten zonder alcohol gebruikt. Laat uw haar ademen door het niet voortdurend te spannend samen te binden.

Allergie aan de hoofdhuid

Irritaties, jeuk, rode vlekken en puistjes op de hoofdhuid kunnen signalen zijn van allergie. Ze gaan vaak gepaard met andere, meer algemene, symptomen: rinitis, astma, eczeem, …

Het zal vooral de taak van de arts, allergiespecialist of haardermatoloog zijn om te onderzoeken waar het probleem ligt en bijgevolg een gepaste behandeling voor te schrijven. Zelf kunt u al eens kijken of uw cosmeticaproducten geen allergene stoffen bevat.

Luizen

De besmetting vindt meestal plaats in een schoolomgeving. Het kan zich verspreiden over het hele gezin door het gemeenschappelijk gebruik van een kam of borstel. Om luizen te bestrijden is het eenvoudigste, het minst schadelijke en het goedkoopste om het natte haar te kammen met een fijne kam. Haarlok per haarlok kammen van de wortel tot de puntjes. Het kan helpen om een ontwarrende crème te gebruiken. Er bestaan ook antinetenkammen die nog fijner zijn.

Als de zachte aanpak niet werkt, zal u antiluis of luisdodende middelen moeten gebruiken die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen: lotion, crème, shampoo of aerosol.

Vraag raad aan uw apotheker of raadpleeg uw arts of haardermatoloog.

Droge en vette roos

Het is een natuurlijk proces dat de cellen van onze hoofdhuid zich vernieuwen.

Wanneer die vernieuwing te snel plaatsvindt, manifesteert zich dat onder de vorm van roos.

Er bestaan twee soorten roos: droge en vette.

Droge roos zijn kleine witte schilfertjes. Ze komen gemakkelijk los en zijn zichtbaar op kleding, vooral als die donker is. Droge roos gaat vaak gepaard met een droge hoofdhuid. Vette roos zijn grotere schilfers die een dikke, vette en geelachtige korst vormen en zich vasthechten aan de hoofdhuid. Vaak is de hoofdhuid geïrriteerd.

U moet reinigende producten vermijden omdat ze het fenomeen gaan versnellen. Shampoo moet kalmerend werken op de hoofdhuid. Kies dus in geval van droge roos voor een antiroosproduct dat het haar en de hoofdhuid hydrateert. In het geval van vette roos vermijdt u beter shampoos die te veel uitdrogen want die zullen net omgekeerd werken en ervoor zorgen dat er juist meer talg wordt afgescheiden. In om het even welke situatie is het altijd aanbevolen om zo weinig mogelijk met warm water te wassen of op hoge temperatuur te drogen.

 

Geef uw haar en hoofdhuid de zorg die ze verdient

Heeft u een haar- of hoofdhuidprobleem dat u graag wil oplossen? Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen u met plezier verder, zodat u snel kan genieten van het resultaat dat u voor ogen hebt. Als u nog vragen hebt omtrent pruiken, medische haarwerken, haarinplantingen of andere haar- en hoofdhuidgerelateerde problemen, neem gerust contact met ons op. We staan u graag bij met deskundig advies.