Haarproblemen

Haarproblemen kunnen heel veel verschillende vormen aannemen. Het spreekt dan ook voor zich dat elk probleem een eigen aanpak vereist. We sommen hier de meest voorkomende haarproblemen op en geven wat meer uitleg over de oorzaken en mogelijke behandelingen.

Breekbaar haar

Breekbaar haar is futloos en plat. Het breekt makkelijk en is niet elastisch.  Er zijn tal van mogelijke oorzaken voor breekbaar haar. De belangrijkste zijn het vaak laten zetten van permanenten, ontkrullen, föhnen, vaak laten kleuren… Ook het veelvuldig gebruik van lak of gel op basis van siliconen droogt de haren uit wat op termijn zorgt voor breekbaar haar. Sommige diëten waarbij niet voldoende vitamines worden ingenomen kunnen ook droog en breekbaar haar veroorzaken.

Bij breekbaar haar is het belangrijk om zachte shampoos en voedende verzorgingsproducten te gebruiken. Producten op basis van siliconen, hete stijltangen en haardrogers zijn uit den boze.

Gesplitst haar

Als haren splitsen, dan betekent dat dat het haar te snel verouderd is. Veelal is wrijving (met bijvoorbeeld kleding of door te hard borstelen) de oorzaak. Maar ook chemische producten cosmetica maken het haar zwakker. Te veel warmte door föhnen, stijltang of gewoon door langdurige blootstelling aan de zon, is ook niet goed.

Gesplitst haar is helaas niet meer te herstellen. Door een knipbeurt (flink boven de splitsing) en natuurlijke en biologische verzorgingsproducten straalt uw kapsel in geen tijd weer als tevoren.

Statisch haar

Haar dat alle kanten opstaat. We kennen het allemaal wel. Statisch haar is rebels en moeilijk te verwerken in een kapsel. In de winter zorgt de droge kamerlucht ervoor (verwarming en tekort aan vocht) dat het haar geladen is met elektriciteit. Synthetische kleding, agressieve shampoo, te heet föhnen, kleuringen en permanenten gaan het fenomeen nog versterken.

Droogte is het probleem. Het is daarom van belang om uw haar te hydrateren met voedende verzorgingsproducten. Voor het borstelen van het haar gebruikt u best een borstel gemaakt van natuurlijke materialen. 

Droog haar

Droog haar krijg je als het niet goed gevoed en slecht gehydrateerd is. Uw haar is dof, futloos en moeilijk te kammen. Droog haar en jeuk of irritatie aan de hoofdhuid wijzen op een tekort aan talg. Dat kan komen door een slechte hydratatie van de hoofdhuid en onvoldoende voedingsstoffen, agressieve permanenten, te veel kleuringen of ontkleuringen, veel zon of uitdroging door zeewater of chloor uit het zwembad. Ook hormonale schommelingen en stress kunnen een rol spelen. Naarmate de leeftijd toeneemt, gaat de hydratatie afnemen.

Een gezonde levensstijl met evenwichtige voeding, rijk aan vitamines en onverzadigde vetzuren, kunnen helpen om opnieuw soepel haar te hebben. Gebruik voedende beschermingsoliën. 

Dof haar

Haar is bedekt met hele kleine schubben die licht weerkaatsen en zorgen voor de schittering van gezond en glanzend haar. Beschadigde schubben kunnen het licht niet verspreiden, vandaar dof haar zonder schittering. Gebrek aan vitamine B, zink of ijzer kan een oorzaak zijn. In de meeste gevallen ligt echter een slechte behandeling van het haar aan de basis van het probleem. Veel kleuringen, ontkrullingen, permanenten, slecht uitspoelen van shampoo… Gebruik liefst zachte producten zonder siliconen of paraffine.

Poreus haar

Poreus haar is dof, droogt traag en wordt snel vuil. Zodra het nat is, verliest het zijn vorm. De reden is eenvoudig: de kleine schubjes zijn beschadigd en houden het water niet tegen. Ook  hier is de oorzaak veelal te zoeken in agressieve behandelingen, een tekort aan ijzer of schildklierhormonen. In dit laatste geval brengt u best ook een bezoek aan uw huisarts.

Vet haar

De talg, die door de talgklieren afgescheiden wordt, hydrateert het haar en maakt een beschermingslaagje aan. Als er te veel talg geproduceerd wordt, resulteert dat in vet haar.

De oorzaak kan zijn: bepaalde medicatie, slechte eetgewoonten, stress of hormonale veranderingen. Te vaak of slecht aangepaste shampoo gebruiken, maken het fenomeen erger. Daarom moet de uitscheiding van de talgklieren geregeld worden. Shampoos met een neutrale pH-waarde kunnen helpen. Vermijd warm water of te heet drogen.

Kroezelend haar

Kroezelend haar wanneer het warm of vochtig si. De oorzaken zijn dezelfde als die voor droog haar. Te droog weer of, het tegenovergestelde, te vochtig weer versterkt de krulneiging. Het beste is een hydraterende verzorging. Alles wat uitdroging bevordert kunt u best mijden: permanenten, ontkleuringen, herhaaldelijk föhnen en een te hete haardroger of stijltang gebruiken.

Dunner wordend haar

In de lente en de herfst hebben we allemaal gedurende een aantal weken minder haar. Daarna wordt het verloren haar vervangen door evenveel nieuw haar van dezelfde kwaliteit. Als dat niet het geval is, krijg je dunner wordend haar. Stress, een tekort aan ijzer, en schildklierproblemen kunnen een sterke vermindering van de hoeveelheid haren met zich meebrengen en de hoofdhuid aantasten.

Een gezonde voeding is de basisbehandeling. Verder kan een plaatselijke behandeling ervoor zorgen dat de haargroei gestimuleerd wordt. 

Geef uw haar en hoofdhuid de zorg die ze verdient

Heeft u een haar- of hoofdhuidprobleem dat u graag wil oplossen? Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen u met plezier verder, zodat u snel kan genieten van het resultaat dat u voor ogen hebt. Als u nog vragen hebt omtrent pruiken, medische haarwerken, haarinplantingen of andere haar- en hoofdhuidgerelateerde problemen, neem gerust contact met ons op. We staan u graag bij met deskundig advies.